ADRES 
UL. ZAKOPIAŃSKA 36/1
80-139 GDAŃSK
UL.BIAŁOSKÓRY 14
09-200 SIERPC

Logo Facebook Kraftvent
Logo YouTube Kraftvent
Logo Gwarancji 100%

Kontakt

Kraftvent Logo

Kuchnia wymaga szczególnej uwagi w zakresie higieny wentylacji. Zanieczyszczenia powietrza które powstają w lokalach gastronomicznych są wynikiem głównie procesów gotowania, zmywania, czy spalania. Tworzące się gorące opary tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury osiadają się nie tylko na filtrach okapu, lecz wędrują w głąb układu gromadząc się na wewnętrznych ściankach kanału oraz na łopatkach wentylatora. Dlatego zawsze zalecamy okresowe przeglądy tych instalacji. Wielu restauratorów zastanawia się jak często czyścić wentylację? Odpowiadamy - zgodnie z rozporządzeniem co najmniej raz na 12 miesięcy. Dlaczego czyszczenie wentylacji jest aż tak ważne i nie warto tego bagatelizować? Unoszące cząstki tłuszczu w postaci mgły olejowej osiadają na ściankach przewodów co powoduje zwiększenie ryzyka pożaru oraz skraca się okres eksploatacji układu. W przypadku gdy mamy kuchnię otwartą - powstaje ryzyko rozprzestrzeniania się nieczystości do innych pomieszczeń oraz do sąsiadujących budynków. Z drugiej strony, nieczyszczona wentylacja może stanowić pretekst do nałożenia sankcji przez Państwowy Inspektorat Sanitarny. Gdy istnieje potencjalne ryzyko zagrożenia sanitarno-epidemiologicznego (zwłaszcza w okresie letnim), wówczas wizyta Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego może odbyć się bez zapowiedzi. W przypadku gdy dojdzie do poważnych uchybień, inspektorat ma prawo nałożyć poważniejsze kary finansowe a nawet unieruchomić lokal. Pozostawiony układ bez kontroli, prędzej czy później się zemści, dlatego lepiej regularnie dbać o prawidłową higienę wentylacji oraz kontrolować jej stan przez cały rok.

CZYSZCZENIE INSTALACJI KUCHENNYCH

Logo Kraftvent