Do czyszczenia silnie zatłuszczonych powierzchni kanałów wyciągowych instalacji kuchennych w stosuje się następujące metody czyszczenia :
Ryzyko wystąpienia pożaru – wysoka temperatura w przewodzie wentylacyjnym może doprowadzić do zapłonu zalegającej warstwy tłuszczowej
Wzrost kosztów eksploatacji – w nieczyszczonej wentylacji zwiększają się opory przepływu, skutkując wzrostem poboru energii przez urządzenia elektryczne
Zagrożenie mikrobiologiczne – rozwój bakterii w warstwie tłuszczowej
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków należy wziąć pod uwagę rodzaj paleniska oraz warunki użytkowe wentylacji gastronomicznej [1]:
§ 30. 1. W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:
1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych – co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
2) od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 – co najmniej cztery razy w roku;
3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 – co najmniej dwa razy w roku.
2. W obiektach, o których mowa w ust. 1, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz
w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
Z kolei zagraniczna norma HVCA TR/17 „Guide to good practice. Cleanliness of ventilation systems” zaleca częstotliwość czyszczenia wyciągów kuchennych w zależności od stopnia użytkowania okapów kuchennych.
Tab. 1. Częstotliwość czyszczenia instalacji kuchennych zgodnie z HVCA TR/17 [2]
Stopień użytkowania urządzeń kuchennych |
Czas użytkowania |
Częstotliwość czyszczenia instalacji wyciągowej |
duży |
12-16 h |
3 miesiące |
umiarkowany |
6-12 h |
6 miesięcy |
mały |
2-6h |
12 miesięcy |
Zapraszam do kontaktu w celu umówienia się na bezpłatną inspekcję wentylacji. Nasi konsultanci chętnie omówią metody usuwania zanieczyszczeń oraz dobiorą częstotliwość oczyszczania instalacji. Wyślij zapytanie.
Zobacz również: Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z restauracji?
LITERATURA
[1] Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (DzU nr 80, poz. 563).
[2] Guide to good practice. Cleanliness of ventilation systems HVCA TR/17